fredag 24 september 2010

Mad Max Maraton: Del 3

Detta är den tredje och sista delen i min artikelserie om Mad Max. Denna gång blir det om Mad Max 3, eller "Mad Max Beyond Thunderdome" som den också heter.

Mad Max: Beyond Thunderdome
År: 1985
Land: Australien
Regissör: George Miller, George Ogilvie
Längd: 107 min

I Mad Max: Beyond Thunderdome återvänder Mel Gibson för en sista gång(om det inte blir en fyra då, och att Mel Gibson vill vara med) som Max. Han rider med sin kameldrivna vagn över ett kargt ökenlandskap troligtvis nått år efter Mad Max 2: The Road Warrior. Världen verkar ha blivit en ännu mer öde och mörkare plats än tidigare, och allt står som vanligt inte rätt till. Filmens premiss blir tidigt att Max blir rånad på sina kameler och sin vagn, av en pilot och hans son(intressant att nämna är att det är samma skådespelare som i Mad Max 2, som även där är en flygintresserad kille. Dock är det inte samma karaktär i de båda filmerna) och att målet är att få tillbaka dem.
I sin jakt kommer Max till staden Bartertown, en galen stad som drivs av grisskit(menar allvar!). Där träffar han Aunty Entity som spelas av ingen mindre än Tina Turner som styr staden. Personen(personerna?) som styr stadens energitillförsel(grisskit) är dock Master Blaster(tyckte du Humungus lät fånigt?) som Tina Turner inte är så glad på, och hon vill fort bli av med honom. Master Blaster består av egentligen två personer. Blaster, som är en stor muskulös man med en stor järnburk på huvudet och Master, som är en liten dvärg som sitter på jättens axlar och säger åt honom vad han ska göra. Max är som sagt ute efter att få tillbaka sina kameler och sina resurser, och erbjuds av Tina Turner att få ännu mer resurser som belöning om han gör sig av med Master Blaster. Max och Master Blaster skall slåss i den så kallade Thunderdome, en arena där folk får slåss med vilka vapen de så önskar. Detta är nog filmens bästa scen, vilket säger en hel del om filmen, resten är inte så tillfredsställande(ska komma till det).

Karaktären Master Blaster

På något sätt som jag inte minns hamnar Max utanför staden och träffar nå Tarzanungar som tror att Max är nån gammal pilot de träffat på förr. De tar sig tillbaka till staden, räddar Master från staden i en hejvild tåg vs motorfordon-strid. Och det var den filmen.

Den första filmen hade inte mycket att komma med, medan Mad Max 2 är en riktigt skön actionrulle, men Mad Max 3 vet jag inte vad jag ska tycka om. Mad Max-universumet har bara blivit ännu skummare än tidigare, och en onödig och tråkig skurk som Tina Turner höjer inte filmens betyg precis. Det ändå som filmen har att komma med är den dock så fåniga men charmiga karaktären Master Blaster, striden i Thunderdome och den sista jakten på tåget. Till skillnad från Mad Max 2, som är charmig i sin helhet, så blir Mad Max 3 nån knasig röra som man inte orkar med. Delen med Tarzanungarna är mest bara seg, tråkig och jobbig och hade lätt kunnat skippas. Och varför denna undertitel "Beyond Thunderdome"? Vadå "Bortom Thunderdome" liksom? Thunderdome har en jätte liten roll i filmen så det låter typ som "eh, filmen är faktiskt cool även utan Thunderdome..eller nått?".
Om du av nån anledning är sugen på att se en Mad Max film i ditt liv, så välj möjligtvis att börja med den första bara för att få grundhandlingen för att sedan gå över till The Road Warrior. Trean kan du enligt mig helt enkelt skippa för den har inte mycket att komma med.

Nu var det över med min artikelserie "Mad Max Maraton" efter tre delar. Vi får se vad bloggen kommer innehålla här näst!

SES!

bilder tagna från
horror.mdv.se
gamenight.4leafcoder.com

5 kommentarer:

Erik sa...

Skön film men snäppen ner från fantastiska Road Warrior. Håller med om delen med de förlorade barnen, den historien var tänkt till en annan film och inte Mad Max från början och så borde det blivit. Var också en del andra faktorer till att filmen inte blev som det var tänkt men de scener som Miller hade hand om blev de bästa och de var dem som du nämnde att du tyckte var sevärda :)

Känns inte som det kommer ännu en Mad Max. Dock känns en remake inte omöjlig i dessa tider.

Peace

Bea sa...

Hah, skummade igenom lite. Verkar inte vara en film för mig ;p

Men mer studentliv åt folket i bloggen! :D

Anders sa...

Erik: Ja en remake är nog en möjlighet. Vem skulle spela Max?

Bea: Hade tänkt skriva lite mer allmänt i framtiden också!

Bea sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bea sa...

Bra :)