fredag 3 september 2010

Citizen Kane - Världens bästa film?

För lite mindre än en vecka sen så drog Filmvetenskap A igång, som jag egentligen har längtat efter hela förra året. Litteraturvetenskap i all ära, men film ligger mycket högre på intresselistan för mig.
I tisdags såg vi den gamla musikalklassikern "The Wizard of Oz" från 1939 med Judy Garland i huvudrollen som den unge Dorothy som vill bort från sitt gråa Kansas(minst sagt, eftersom Kansas är i svartvitt och Oz i färg) och "över regnbågen". Har sett filmen en gång tidigare för flera år sedan, men det var så länge sen så jag knappt kommer ihåg den sen dess, så det var kul att se den igen nu när jag är lite mer insatt i filmer och hur de fungerar.

Igår såg vi en film som många gånger har kallats för "Världens bästa film" från många håll, nämligen "Citizen Kane" från 1941 som är en stark kontrast mot tisdagens film. Citizen Kane berättar historien om den fiktiva tidningsmagnaten Charles Foster Kane och hans liv. Det som gör filmen så intressant är dess uppbyggnad, då den börjar med en otroligt snygg inzoomning på Kane's privata slott Xanadu(se bild) där man får se att han faller ihop och dör. Hans sista ord är "Rosebud" innan han dör, vilket är resten av filmens stora mysterium. Vad menade han?

En tidningsjournalist vid namn Jerry Thompson ger sig på uppdraget att ta reda på vad han menade med sitt sista ord, genom att resa runt och intervjua Kane's gamla vänner och fiender.
Det är här det blir intressant, eftersom varje karaktär han intervjuar väljer att poängtera olika saker i sina berättelser och bilder av den store mannen. Nån väljer att berätta om honom som den farlige konkurrenten som skrev alla stora rubriker, en annan berättar om honom som den glade och inflytelserika mannen medan en av hans fruar målar upp honom som en svinig man. Genom deras berättelser får vi som åskådare av filmen en djupare och djupare bild av honom och karaktären blir mer och mer intressant.
Det är även intressant att se de olika karaktärerna som berättar om Kane, utifrån en annan berättares synvinkel så även de andra karaktärerna blir starkt uppmålade. Fastnade speciellt för Jebediah Leland(spelad av Joseph Cotton, sedd i tex Casino och Shadow of a Doubt) som är Kane's närmaste man inom tidningsvärlden, som mer och mer börjar ifrågasätta Kane's tankegångar och mål.

Är då Citizen Kane världens bästa film?
Svaret från mig är nej. För sin tid är filmen otroligt bra och den kom med många nya innovationer som Hollywood många gånger tog efter(och fortfarande gör). Dess kameraarbete är typiskt för senare Hollywoodfilmer och berättartekniskt kom den med många nya tekniker. Berättarmässigt är den helt otrolig och som åskådare blir man intresserad av plotten.
Om man ska sätta filmen i ett nutida perspektiv så ser jag den mer som en film som blev en mall för hur en bra film skulle göras, men enligt mig så har många andra filmer efter den gjort det bättre. Men i ett historiskt perspektiv så är Citizen Kane en milstolpe inom filmvärlden, som helt klart är värd att se om man är intresserad av filmhistoria.



Inga kommentarer: