fredag 17 september 2010

Mad Max Maraton: Del 2I förra inlägget så skrev jag om den första Mad Max, rätt dåliga filmen i serien. Nu är det dags för Mad Max 2(eller The Road Warrior som den är känd som i USA.) från 1981.

Mad Max 2
År: 1981

Land: Australien
Regissör: George Miller
Längd: 91 min

Mad Max 2 känns som filmen George Miller egentligen ville göra när han gjorde den första. Den första är lågbudget som tusan och har riktigt skräpig handling, och knappt nån känsla av Postapokalyps. Denna film börjar med en tillbakablick som berättar om att världen gick under på grund av krig som utbröt av att det var dåligt med energitillförsel i städerna(varför var inte den här scenen med i första istället?). När väl filmen kommer igång möter vi återigen Max Rockatansky spelad av Mel Gibson, nu en ensam(förutom sin nya hund) och skadad man åkandes i sin V-8 Pursuit Special. Efter att ha röjt ner några bikers i inledningen, så stöter han på en bas fylld av olja och andra förnödenheter som försöker försvara sig mot den mäktige och onde Lord Humungus(vad är det för ett jäkla namn egentligen?!). Max roll är såklart att agera hjälte och tillslut rätta till allt till sin ordning.

Som jag tidigare sagt så är Mad Max 2 en så otroligt mycket bättre film än den första. Kameraarbetet är mycket bättre och skådespelet är några snäpp skarpare. Handlingen kanske inte är bättre än i den första, men den är gjord på ett sätt som gör att det blir mycket intressantare än i den dåligt regisserade föregångaren. Även den postapokalyptiska stämningen är på sin plats, då omgivningen är ett kargt ökenlandskap och allt ser skrotigt och smutsigt ut. Även karaktärsdesignen är långt mer spännande med skumma läderkläder, mohawks och hockeymasker(Humungus bär en hockeymask mycket liknande Jason i Friday the 13th-filmerna). Det är en rätt stor kontrast mot den första där de flesta gick runt i skinnjackor, och det mest avvikande var att antagonisten hade en konstigt färgad hockeyfrilla. Stridsscenerna är också häftigare, med snabba kamerabyten och mer spektakulära händelser. Även i den här filmen kretsar stridsscenerna kring biljakter. Till skillnad från föregångarens modifierade epatraktorer och motorcyklar så är det allt ifrån sandbuggys, lastbilar och andra stridsfordon som används.

Även karaktärerna är långt mer intressanta än i Mad Max 1. Max själv var visserligen ganska mångsidig karaktär i den första där han både var en familjefar, älskare och en hård framtidspolis. I denna är han äldre och kallare, vilket kan bli kanske stelt, men funkar bra i en film av den här genren. I resten av karaktärsensemblen finns en knasig tekniker som bygger flygmaskiner, en ganska jobbig tarzanliknande unge och en stolt Luke Skywalker liknande ledare. Men den roligaste och coolaste karaktären av dem alla är såklart Humungus! Klädd i Hockeymask, bar överkropp med läderbälten korslindade runt bröstet och ett par svarta speedos. Han pratar även i en mycket högtravande och mäktig röst, som är både fjantig och rolig, men även passande. Klädesvalet är minst sagt konstigt, framförallt eftersom det är väldigt homoerotiskt(även hans hantlangare är klädda i samma stil). Man kan ju undra vad de tänkte när de valde att skurkarna skulle vara klädda som de är. Det är också kul att han som spelar Humungus heter Kjell Nilsson, och är svensk.

Ett kort litet klipp när Humungus introduceras i filmen
http://www.youtube.com/watch?v=lme5M_z1n_s&feature=related

Mad Max 2: The Road Warrior är en skön underhållningsfilm med bra postapokalyptisk stämning, bra karaktärer och spännande scener och intrig. Man kan visserligen inte säga något annat än att den passar in i B-films facket, och att den har rätt cheesy skådespel och så, men det är bara att ta filmen för vad den är och njuta. Om du ska se en Mad Max film så ska du se Mad Max 2, ingen tvekan om den saken. Skippa gärna ettan och gå direkt till den här, och se sedan Mad Max 3: Thunderdome som iallafall är bättre än den första.

bild tagen från
blu-ray.com

Inga kommentarer: