måndag 13 september 2010

Mad Max Maraton: Del 1


Mad Max-filmerna är egentligen filmer som jag tidigare knappt hört något om och har heller inte haft något stort intresse av att se dem. En vän som heter Max kallade sig ofta MadMax på forum eller på spel, utan att ha sett filmerna, så ett litet intresse att se dem har ändå funnits, men aldrig växt sig stort.
Det var inte heller jag som kom på idén att se filmerna, utan det var en vän som kom på att man kunde ha Mad Max maraton en dag, vilket det även blev i söndags. Vi samlades några stycken och och såg alla tre filmer i streck.

I det här inlägget skriver jag om den första Mad Max-filmen, för att sedan skriva om Mad Max 2 respektive Mad Max 3 i nästkommande inlägg.

Mad Max
År: 1979
Land: Australien
Regissör: George Miller
Längd: 88 minuter

Mad Max-filmerna brukar ofta kallas Post-Apokalyptiska. Den beskrivningen passar mycket bra på både Mad Max 2 och Mad Max 3, men den första filmen passar knappast in i det facket. Filmen utspelar sig i ett framtida Australien, där en polis vid namn Max Rockatansky(spelad av en mycket ung Mel Gibson) i början av filmen lyckas stoppa en galning kallad "Nightrider". "A few years from now"(som filmen fint börjar med) är nämligen en tid då lagen inte följs nämnvärt bra, och vägarna är fyllda med galna motorcyklister som gärna vandaliserar en bil eller två på vägen. Denna "Nightrider" råkar vara en medlem i farlig grupp motorcyklister, ledd av den skumme "Toecutter" som hemskt gärna vill hämnas på polisstyrkan. Under filmens gång stöter Max och hans kamrater på gruppen flera gånger, och en hel del av filmens handling kretsar också kring Max relation med sin fru och sin unga son, som han även försöker skydda från skurkarna. Handlingen har inte mycket att komma med precis, och den rör sig inte framåt på bästa sätt heller, då de flesta scener känns så slumpmässigt utlagda. Många scener känns korta och meningslösa och tillför inget till handlingen. Dialogen är verkligen inte den bästa heller, då det mesta som sägs är ren bullshit.
Som jag sa tidigare så skulle jag verkligen inte vilja lägga in den första Mad Max filmen i det "Post-Apokalyptiska" facket, då jag knappt kan se något som hör till den genren. Den ser helt enkelt ut att utspela sig i en en slätt i Australien, inte i en framtid efter katastrofen. Polisbilarna försöker se futuristiska ut men ser mest fjantiga ut och skurkarna försöker nog också se lite sci fi ut men det når verkligen inte ända fram. När de gjorde den första filmen så tror jag antingen att att budgeten var låg, eller så hade skaparna inte riktigt bestämt sig hur de ville att världen skulle te sig. Mad Max 2(som jag skriver om i nästa inlägg) känns som "Mad Max filmen de egentligen ville göra" om man jämför med den första.
Den första Mad Max filmen kan vara nödvändig och intressant att se innan Mad Max 2, då man får se varför Max blir Mad och det är även kul att se hur mycket de ändrat stilen till en mycket mer Post-Apokalyptisk stil med ödelandskap och skrot. Som film som står på egna ben har Mad Max inte mycket att komma med, men kan vara underhållande för stunden. Framförallt är bil/motorcykeljakterna farfyllda och ganska välregisserade.

2/5

Nästa gång blir det om Mad Max 2, en grymt mycket bättre film än den första!

bilder tagna från
blogs.theage.com.au

1 kommentar:

E sa...

Budget: 300 000 dollars

Kom ut i USA 1980. 1982 hade den spelat in 100 000 000 dollars världen över.

Den är inte speciellt bra, typ de sista 10 som är nått att ha men jag kommer var den evigt tacksam då den gav världen Road Warrior!