söndag 20 mars 2011

Piratmuppar!

Aarrrh! En piratfilm som lovat, inte Pirates of the Carribean, men något nästan minst lika bra. Filmen är "Muppet Treasure Island" från 1996 som är den femte Muppet-långfilmen. Den är regisserad av Brian Henson, son till skaparen av Mupparna, Jim Henson. Den är distribuerad av Walt Disney Pictures. Jag har tidigare bara sett "The Muppet Christmas Carol", som är riktigt charmig, dock trodde jag inte att det fanns fler bra muppfilmer!


Ni kan alla berättelsen kring skattkammarön(ni kanske läst boken, sett "Treasure Planet" eller nån annan adaption), men jag tar det kort för de som inte kan den eller för dig som vill förnya minnet lite. Den unge pojken Jim Hawkings(som i denna version är vän med mupparna Gonzo och Rizzo) jobbar på en hamnkrog där han får nys om en "Kapten Flints skatt" som ska finnas på en ö någonstans av den gamle piraten Bones. Jim(och Gonzo och Rizzo) får tag i en karta och tar sig till storstan för att skaffa sig ett skepp för att leta upp skatten. Dock letar Flints gamla besättning också efter skatten, så det blir en jakt. Vännerna blir sponsrade av en man kallad Squire Trelawney(spelad av Fozzie Bear) och får skeppet Hispaniola och en besättning. Kaptenen på skeppet är ingen mindre än Kermit, som i filmen heter Abraham Smollet. Men den karaktären som jag gillar mest är den enbente Long John Silver, som spelas av Tim Curry(känd från Rocky Horror Picture Show bland annat, och även därför jag gillar karaktären i den här filmen). Silver jobbar som kock på skeppet och Jim ser honom till en början som en fadersgestalt, eftersom hans egna far är död. Gonzo och Rizzo anar dock oråd och tror att Long John Silver inte är den han utser sig för att vara. SPOILERVARNING(om du otroligt nog aldrig stött på Skattkammarön i någon form förut). Long John Silver råkar också vara en pirat som jobbade för Kapten Flint, och stor del av besättningen på Hispaniola är det med. Det hela blir en jakt för vem som ska hitta skatten först. Miss Piggy gör självklart ett gästspel också.

Några i besättningen, bland annat Jim, Kermit, Gonzo och Long John Silver

Filmen är förvånansvärt snygg, med riktigt snyggt foto, otroligt snyggt dockarbete både i design och hur de interagerar med de mänskliga karaktärerna och omgivningen. Vissa scener är otroligt mäktiga när det är runt 3o muppar i bild som gör något galet. Något som jag inte hade förväntat mig innan jag såg filmen var att det är en musikal(oftast i dessa scener som det är 30 synkroniserade muppar i bild). Enligt mig en positiv överraskning, då jag gillar musikaler och att låtarna som är med är riktigt bra. Favoriten är denna, "A Professional Pirate" med Tim Curry i centrum. Han sjunger grymt charmigt och låten är mäktig som få.Det är även riktigt härlig humor i filmen. Det handlar ofta om ordvitsar eller skämt som kretsar kring det talade ordet. Även en del slapstick har du att vänta. Ett roligt exempel har ni här:


"Dead Tom?" "Ai!" Dead Tom är även med i en till scen som är minst lika rolig.

Nu kanske du tror att Mupparna är för barn, vilket det visserligen i första hand är för, men jag vill påstå att de har mycket att ge även till vuxna barn. Snyggt dockskådespel, sköna musikalnummer och riktigt träffsäker humor ibland. Se den! Jag själv hade tänkt se resten av "The Muppet"-filmerna som finns, så får vi se om även de dyker upp på bloggen. Den må vara ganska fånig(det är muppar vi pratar om här!), men det finns inte mycket att klaga på faktiskt. Den håller mer eller mindre hela vägen. Ungen som spelar Jim Hawkings är inte den bästa barnskådespelaren i världen, men han duger. Jag har sett Tim Curry i bättre roller(Rocky Horror Picture igen!), men jag kan inte tänka mig nån annan som skulle passa bättre i den här filmen. Men det är verkligen en film som helt enkelt inte kan motstå att rekommendera!

Det är även intressant att tänka på att filmen som sagt är utgiven av Walt Disney Pictures, som några år senare gjorde "Pirates of the Carribean"-trilogin. Estetiken är faktiskt ganska lik, den här väldigt serietidningsaktiga bilden av pirater. De satt säkert och tittade på denna för inspiration när de skulle göra Pirates-filmerna.

Nästa gång kanske det blir piratrelaterat igen, vem vet? Kanske mupprelaterat? Eller varför inte något helt annat! Se fram emot det! Kommentera gärna

bilder tagna från
http://img.listal.com/image/1430376/600full-muppet-treasure-island-screenshot.jpg
http://www.grouchoreviews.com/content/films/2424/1.jpg

6 kommentarer:

Hullingen sa...

Många tummar upp från ett vuxet barn! ;)
Inledningslåten, som berättar om själva skatten när den grävdes ner(tror att den heter "Shiver my timbers") är den bästa av dem alla!
Massa gåshud;
Shiver my timbers,
shiver my soul,
sum mens hearts
are as black as coal!


Är det Disney som har gjort Skattkammarplaneten också?

Kvalsternackan sa...

Kul att du sett den!
Ja det är Disney som gjort Skattkammarplaneten. Måste vara samma killar som gjorde Atlantis eller nått.
Jag föredrar "A Professional Pirate"

Bea sa...

Som stort Depp-fan skulle jag gärna vilja läsa något om Pirates filmerna?

Martin sa...

Kollade ju på den här filmen asmånga gånger när jag var liten, och minns den egentligen bara som just en okej barnfilm (och vill minnas att jag suckade varje gång de sjöng)...men när jag tänker efter så hade den ju rätt måga kvaliteter ur ett "vuxet" perspektiv också...shit, blir nästan sugen på att se om den :)

Kvalsternackan sa...

Pirates of the Carribean kommer Bea! Jag lovar!
Kul att fler har sett den! Du är inget musikal fan eller, martin? ;)

Martin sa...

var inte då, iallafall...;)