lördag 12 mars 2011

Beyond Good and Evil, en modern spelklassiker

Även om den här bloggen är dedikerad till filmtips och annat filmrelaterad så kan jag inte låta bli att tipsa om spelet Beyond Good and Evil från 2003. Spelet är regisserat av Michel Ancel som är känd för sin Rayman-serie. Spelet har nyligen kommit till Xbox Live Marketplace och Playstation Network i HD för cirka 80-100 kr vilket är ett kap!

Lyssna på denna låt från spelet för bästa effekt av läsningen!

Spelet utspelar sig i ett land som heter Hyllis, en plats som ständigt hotat av en utomjordisk ras som kallas The Domz. De så kallade Alpha Sections, påstår att de gör allt för planetens bästa, men är är de verkligen så lojala som man kan tro? Har de en koppling till The Domz?
I spelet får du vara den unga kvinnliga frilansjournalisten Jade, som bor i ett fyrtorn tillsammans med andra föräldralösa yngre barn och Jades bästa vän, grisen Pey´j. Jade får tidigt ett uppdrag att hjälpa en underjordisk organisation att försöka få fram sanningen om Alpha Sections. Historien känns kanske inte som något jätteoriginellt och intressant men krutet ligger på persongalleriet, speciellt då med fokus på Jade, Pey´j och agenten Double H. Även några twistkryddor finns närvarande som hettar till plotten. Handlingen funkar helt klart för att få dig engagerad i ditt spelande.

Spelmässigt finns det många likheter med tex The Legend of Zelda eller Star Fox Adventures(som i sig är en Zelda-klon). Du har en svävare som du tar dig fram med genom världen, som inte är särskilt stor, men det räcker gott och väl. I likhet med Zelda får du nya föremål, men i det här fallet till svävaren, som du behöver för att ta dig vidare ju längre du kommer i spelet. Det är en del pusseldelar, men det är oftast inget som får dig att bli galen. Det finns även likheter med Metal Gear Solid eller Splinter Cell, då det i många delar av spelet finns smygmoment som är riktigt grymma. Det är en väldig närvaro under dessa scener och de är helt klart mina favoritdelar i spelet.
Om du inte orkar springa runt i huvudäventyret finns det svävarrace, lufthockey och andra små minispel att roa sig med, som är snyggt införda i spelet.

Ett plus i många spel, precis som i film, är när musiken är bra. Framförallt när den tillför något till stämningen, vilket musiken i Beyond Good and Evil gör mycket väl. När det väl är action är det snabb och härlig musik, medan under de lugna partierna är det antingen mystiskt och spännande eller helt enkelt fridfullt. Spelet försöker även vara inspirerat av Spanien, då vissa karaktärer pratar med spansk brytning eller använder spanska ord. Även några låtar är sjungna på spanska.

Beyond Good and Evil är ett spel för dig som kan tycka att lite äldre spel även har något att ge. Spelet lider av några skavanker som dålig kamera och några få buggar, men i övrigt finner jag inget som stör. Grafiken kanske inte är i dagens läge det bästa du sett, men designen bidrar till stämningen, dock kan några karaktärer se lite tråkiga ut. Några partier i spelet kan även vara rätt frustrerande, men det är trots allt ganska vanligt i spel!
Det kanske inte är något för personer som enbart spelar World of Warcraft på sin fritid eller helst lirar en onlinematch i Call of Duty, men om du gillar gamla äventyrsspel i stil med The Legend of Zelda, Jak and Daxter eller Rayman så tycker jag verkligen att du ska ta en titt på detta. Det är inte många kronor du förlorar från ditt konto, så det finns inte mycket som stoppar dig!

2008 kom det en trailer för ett Beyond Good and Evil 2, men sen dess har det inte sagts särskilt mycket om uppföljaren. Jag hoppas att det kommer vissas något mer från spelet inom en snar framtid. Se trailern här!

Jag vet att jag sagt att jag ska skriva om Pirates of the Carribean-filmerna, men det projektet ligger just nu på is. Jag kommer skriva om dem innan den fjärde filmen kommer ut, så håll ögonen öppna! Nästa gång blir det dock piratrelaterat!

2 kommentarer:

Simon sa...

Har för mig jag läste att uppföljaren kommer i år någonstans...

Hullingen sa...

HÄRLIGT med lite Kvalsternacka till frukostkaffet, de va längesen! ;)
Älskar näru skriver om spel faktiskt, som ditt FF-inlägg.
Fick mig att bli sugen på Zelda. Eller Rayman! :D