söndag 10 april 2011

The Call of Cthulhu - filmen från 2005

Den senaste tiden har jag börjat nörda ner mig en del i H.P Lovecrafts Cthulhumythos. För ett tag sen började jag och några till spela papper- och pennarollspelet The Trail of Cthulhu, vilket är en väldigt intressant och annorlunda upplevelse. Inte bara springa runt i dungeons och slakta och leta prylar. När vi hade börjat var jag inte särskilt skolad i Lovecrafts värld, så jag fick tag i novellsamlingen "Skräckens Labyrinter" på ljudbok(köp den här) läst av ingen mindre än Ernst-Hugo Järegård. I den samlingen finns trevliga noveller som "Den lurande skräcken", "Färg bortom tid och rum" och "Hunden". Lovecrafts skrivstil är kanske inte avancerad eller banbrytande, men det är innehållet som lockar. Spännande berättelser som ofta handlar om något mystiskt eller okänt som lurar i skuggorna. Ett hett tips!
Jag har även hört bra om spelet Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth till Xbox och PC från 2005, som är smått baserat på flera av Lovecrafts noveller. Det kommer jag nog ge mig på inom en snar framtid!

Jag har länge hört att filmatiseringen "The Call of Cthulhu" från 2005 , baserad på novellen med samma namn ska vara något alldeles speciellt! Det som är intressant med den är att den är en stumfilm i svartvitt, från 2005! Stumfilmer är enligt mig något väldigt intressant, med filmer som "Metropolis"(1927), svenska "Körkarlen"(1921) eller "Dr Caligaris Cabinet"(1920) som erbjuder en helt annorlunda upplevelse än en nutida ljudfilmer. Stämningen är oftast på topp med hjälp av stilfulla kulisser, mäktig musik och överspelat skådespel. Har även fast jag inte varit särskilt skolad i Lovecraft varit intresserad av att se Cthulhu-filmen, just för att det är en stumfilm gjord i modern tid.

Visst ser det ut som att Tim Burton skulle kunnat gjort denna scen?

Filmen handlar om en man som börjar nysta upp om sin döde farbrors forskning kring den så kallade Cthulhukulten. Största delen av filmen går ut på att man får se flashbacks av vad farbrodern varit med om under sin forskningstid, och en staty av varelsen Cthulhu återkommer hela tiden i berättelsen. Berättelsen låter kanske inte jätteavancerad, vilket den heller inte är. Den har sina små spänningsmoment och några riktigt stämningsfulla scener, men det är stumfilmsaspekten som ger denna stämning. De har verkligen lyckats fånga vissa av stumfilmens egenskaper, som att bara använda textrutor när det verkligen behövs, oerhört mäktig orkestermusik och väldigt tidstypiska kameravinklar(om den hade varit från 1920-1930). Dock tycker jag att de kunde bearbetat bildkvaliteten en aning då det tyvärr är lite för tydligt att det är filmat med en modern kamera. Även bilduppdateringen känns för modern, men den övertygar som sagt med de nämna egenskaper, och för att de verkligen har fått till passande omgivningar och rekvisita. Kläderna passar verkligen perfekt! Den innehåller även en fin scen med stop motion, vilket är ett plus i min bok!

"The Call of Cthulhu" är något för dig som antingen diggar stumfilm och vill se ett försök på en modern sådan, eller för dig som är sugen på att pröva på Lovecrafts värld för första gången(eller om d helt enkelt är en Lovecraftnörd, men då har du troligtvis redan sett den!). Filmen är även bara kring 50 min lång, så du behöver alltså inte avvara 2-3 timmar för denna episka skräckberättelse.

Kika gärna in trailern här! http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1005584665/

Kommentera gärna!

bilder tagna från
http://www.spn.nu/wp-content/uploads/2009/03/call_of_cthulhu.gif
http://1.bp.blogspot.com/_RoYOJBhLlV0/SEpLescedeI/AAAAAAAAADE/zfZzPrmE3hc/s400/The.Call.Of.Cthulhu.2005.DVDRip.Xvid-RKN.avi_000345178.jpg

Vi får se vad som händer med det tänkta Pirates of the Carribean-marathonet...håll ögonen öppna!

1 kommentar:

Hullingen sa...

Fan va göttigt inlägg! :D
Bra för-och nackdelar kring filmen också, håller med om att bildkvalitén kunde jobbats lite på för att passa tidsandan bättre.
Så satans läcker affisch!