onsdag 3 november 2010

Troll

Såg igår två riktigt usla filmer kallade "Troll"(1986) och "Troll 2"(1990) med B-filmsgänget(jag "anordnar" filmkvällar med b-filmstema varje tisdag med två filmer). "Troll 2" anses av många vara den sämsta filmen som nånsin gjorts och har en enorm kultstatus för dess usla innehåll så förväntningarna var "höga". Jag tar bara upp första filmen i det här inlägget och tar mig an att skriva om "Troll 2" nästa gång.


"Troll" är en film regisserad av John Carl Buechler(som bland annat gjort "Halloween 4" och "Nightmare on Elm Street 4") och handlar om familjen Potter som i filmens början flyttar in i en ny lägenhet. Familjen består av fadern Harry Potter(inget skämt), modern Anne Potter, sonen Harry Potter Jr(fortfarande inget skämt) och den yngre dottern Wendy. Huvudpersonen Harry Potter Jr är spelad av Noah Hathaway som har varit med i den tyska filmen med den svenska titeln "Den oändlige historien" från 1979. Tidigt i filmen stöter Harrys syster Wendy på ett minst sagt douchebag-looking troll med en grön ring runt ett finger som han riktar mot henne. Efter denna skumma scen så har trollet lyckats ta Wendys skepnad och lever hos familjen, men framförallt Harry anar att något mystiskt är på gång eftersom hon beter sig konstigt och våldsamt. Under filmens gång anfaller trollet de andra boende i lägenhetskomplexet en efter en och förvandlar deras lägenheter till små skogar. En av de boende i huset är Jeanette Cooper som intressant nog är spelad av Julia Louis Dreyfus som du troligtvis sett i tv-serien "Seinfeld" där hon är Elaine. Hon är visserligen tv-serieskådespelare men vad sjutton gör hon i den här filmen?

I varje rum som trollet skogifierar så föds det nya småtroll som av nån dum anledning flera gånger sjunger en ful liten sång under filmen. Ta en titt här och njut! I klippet kan man skymta en sjungande svamp också, som ägs av en häxa som bor högst upp i huset.

SPOILERVARNING!
Häxan berättar en bit in i filmen att världen för länge sedan var en sagovärld där människor och fantasivarelser levde. De olika varelserna levde i olika självständiga riken som var fördelade lika med lika villkor. En mäktig trollkarl vid namn Torok som häxan var kär i vid den tiden var inte nöjd med fördelningen vilket ledde till ett stort krig. Av nån förbannat dum anledning så blev Torok pga detta förvandlad till ett troll..jag fattar helt enkelt inte. Det kommer heller ingen förklaring till varför Torok kommer till en lägenhetsbyggnad för att döda dess inneboende och förvandla de till fula små varelser och skapa en skog av det hela.

Denna usla ursäkt till en intrig funkar helt enkelt inte och är inte det minsta intressant. Skådespelet är också helt värdelöst och stelt och bidrar mycket till filmens låga kvalite. Se ett exempel på det dåliga skådespelet här. Filmen är dock vad jag trodde, underhållning. Den har inte många kvaliteter men den är mycket rolig att se för att frambringa några skratt. Det är mycket svårt att hålla sig för skratt när trollet är i bild eftersom han ser så förbannat nöjd ut. Han har alltid ett brett stort leende på läpparna när han kommer för att jävlas med personerna i huset. Något av det roligaste är nämnda sångnummer som består av en charmig liten truddelutt med fula små trollgubbar(eller vad tusan de ska föreställa) vid micken som låter illa. Scenen består av att dessa varelser är i närbild så man noggrant får se deras fula trynen. Det irriterande är bara att bilderna upprepas och återkommer hela tiden så scenen blir lätt tjatig, men åh så underhållande. Se den med några vänner om ni vill ha en rolig kväll! Dock är filmen lite för påkostad och man skrattar inte så jätteofta. Man skrattar mest åt de dåliga skådespelet och den usla handlingen istället för effekterna, som faktiskt är ganska bra i stil med tex "Gremlins".

En slump? Jadu..

Det är även intressant att ta upp namnet Harry Potter. Harry Potter är som alla vet en romanserie i 7 delar skrivna av J.K Rowling som är oerhört stora i nästan hela världen. "Troll" är en film från 1986, medan den första Harry Potter-boken "Harry Potter and the Philosophers Stone" som utgavs 1997. Jag vill påstå att det finns en del likheter mellan de två("Troll" och "Harry Potter" som serie). Det tåls att nämna igen att huvudpersonen i "Troll" heter Harry Potter, precis som vår kära trollkarl. Tog Rowling namnet härifrån eller hittade hon på det av slumpen? Vem vet. Varelserna som är med i filmen som trollet, de små fula sjungande varelserna(som är troll eller?) och svampen ser verkligen ut som något som hade kunnat vara med i en Harry Potter-film. Just trollet ser snarlikt ut som de trollen som jobbar på banken i den första Harry Potter-filmen. Även magi har en viktig roll i filmen då det bor en häxa i huset som är gömmer sina krafter för allmänheten, ett troll som kan magi och Harry Potter vill lära sig att bli en magiker av häxan.
Det finns en chans att J.K Rowling har sett "Troll" och tagit lite inspiration från den, men det får vi nog aldrig svar på. Det hela kan vara en slump, vem vet. Men det säger inte att det inte är kul att fundera på saken!

Nästa gång blir det den riktiga skitiga filmen "Troll 2" från 1990. Då vankas det verkligen skit till den grad att det blir fruktansvärt roligt. Se den gärna och läs sedan min text!

1 kommentar:

Calle Krantz sa...

Hon måste typ sett filmen, Rowling alltså. Det är nästan lite för mycket som stämmer. Skulle vara kul att höra den frågan ställas till henne!