fredag 17 februari 2012

Konsertåret 2012

Konserter är något av det bästa jag vet här på denna jord. Det finns få saker som slår känslan när man står framför en scen inför en spelning med ett band som man gillar väldigt mycket, när de börjar spela den första låten. Scenen vaknar till liv och likaså åskådarna.

2012 kommer bli ett fantastiskt konsertår. Kanske det bästa. 2011 var visserligen inte fy skam med ett besök på Peace and Love där jag såg akter som 30 Seconds to Mars, Håkan Hellström och inte minst Deadmau5, kanske den bästa spelningen jag varit på. Året avslutades med ett besök i huvudstaden med dubstep med Koan Sound, Flux Pavillion och mästaren Skrillex. Men 2012 har stark potential.


Det började med Score: Tv-spelskonsert i Sundsvall 10/2, vilket var en orkesterföreställning med musik från olika klassiska tv-spel såsom Sonic the Hedgehog, Final Fantasy IX och Commodore 64. Jag hade aldrig tidigare varit på en orkesterkonsert så när de väl satte igång så häpnade jag rätt rejält. Det var ett sådant otroligt tryck i musiken som jag knappt varit med om tidigare. Det bästa var när de spelade en svit från Final Fantasy IX, mitt kanske absoluta favoritspel genom tiderna. Rysningar genom kroppen. Avslutet med låtar från Super Mario Galaxy var inte helt fel det heller.


Sedan blev det Rammstein 17/2 på Globen i huvudstaden Stockholm. Rammstein är ett band jag ganska länge har lyssnat på, men jag har aldrig varit något riktigt stort fan. Det är något som jag tror kan ändras nu efter att ha sett dem. Rammstein hade en otrolig show på alla plan. Det hela började med att en flera meter lång stålbro med industriella och steampunkiga-drag sänks ner från taket framför scenen som bandet sedan stämningsfullt går upp för. Sen all eld! Man har väl hört tidigare att Rammstein använder mycket eld i sina shower, men det var mycket mer originellt än vad jag trodde. Brinnande vingar, missiler, brinnande pilbåge och eldkastarmasker är bara några av sakerna de gjorde med elementet. Detta tillsammans med enorma industriella spotlights och stora skitiga fläktar hängandes från taket gjorde det till en grym scenshow. Även bandet själva bidrog med detta. Till låten Mein Teil som handlar om ett kanibalistfall från Tyskland så kom sångaren Till Lindemann ut med kockkläder och blodiga knivar. På scenen stod en stor gryta som keyboardisten placerades i. Till gick och hämtade en eldkastare och började koka honom! Helt galet! Sen att musiken spelades felfritt och fantastiskt gjorde saken inte sämre. Spelade in en hel del så filmer kan nog komma ut på youtube senare.
Som förband var det svenska bandet Deathstars, som jag diggar riktigt mycket pågrund av den ständiga mäktiga basrösten och deras lite fiktivnazistiska/ryska stil. De var även de riktigt grymma men när väl Rammstein drog igång så glömde man nästan bort att de hade spelat.

Sen i Mars, nämligen 29e blir det till att besöka huvudstaden igen för att avnjuta en av mina favoriter, iallafall min svenska favorit: Markus Krunegård. Detta blir tredje gången jag ser honom live(plus att jag såg Serenades i sommras), och det med glädje. Dagen innan konserten så släpps hans nya album Mänsklig Värme, som jag verkligen hoppas på. Den släppte singeln, Everybody Hurts levererar verkligen så jag tror absolut att det kan bli ett grymt album. Ska bli spännande att se han igen och se om han blivit ännu bättre live än tidigare. Något att se fram emot!

I april blir det In Flames, ett band som jag verkligen gillat i många år. Denna konsert blir här i Gävle så det blir ingen resa för detta. In Flames har jag sett en gång tidigare. I idre, på dagen uppe på ett fjäll, med dåligt ljud, failande teknik och allmänt ganska trist, så det ska bli kul att se dem i en lokal. Maxim, där de ska spela, har jag tidigare sett The Ark vilket var mycket grymt så jag tror att det här kan bli fantastiskt bra. På Maxim kommer bandet väldigt nära publiken så det är ett plus.

Sist men inte minst blir det min älskade Deadmau5(läs det inte som DeadmauFEM eller DeadmauFIVE, då dör du!) i Stockholm, den kanadensiske DJn! Såg som tidigare nämnt Deadmau5 på Peace and Love 2012, vilket var en otrolig upplevelse som hittills inte har blivit slagen i konsertväg. När jag fick reda på att han kommer till Sverige iår så kunde jag inte sluta le och bestämde mig för att köpa biljett direkt när de släpptes, för jag kan verkligen inte missa detta. Han har även utökat sin show sen sist, så det blir inte samma sak igen. Dessutom så spelar han på en större arena denna gång så det här kan bli enormt! Längtar!

Det tar inte slut här! I sommar blir det till att besöka Peace and Love i Borlänge för ett tredje år för att avnjuta konserter med Lars Winnerbäck, Skrillex, Dada Life och Melissa Horn. 2012 kommer iallafall i konsertväg bli ett fantastiskt år! På återseende!

Inga kommentarer: