tisdag 21 juni 2011

Mustaschen!En mycket fin låt om ansiktsbehåring, men det är inte det vi ska prata om idag(även om det hade varit mycket intressant!). Nej, idag handlar det om den franska filmen La Moustache från 2005, regisserad av Emmanuel Carrère.

La Moustache är en egentligen ganska simpel film, men det är nästan det enkla konceptet som gör att man blir fascinerad. Filmen handlar om paret Marc och Agnès Thiriez som till en början verkar ha ett mycket fint förhållande utan några problem. I filmens början så bestämmer sig Marc att raka av sig sin mustasch som han länge haft. Man kan ju inte som en vanlig icke-filmisk person tro att det skulle leda till några problem, men jodå, det gör det i La Moustache! Det börjar med att Agnès inte reagerar det minsta på den försvunna mustaschen, även fast Marc påvisar det övertydligt. Det fortsätter med att hans vänner inte känner till någon mustasch och det hela blir krångligare och krångligare under filmens gång. Även deras förhållande blir värre och värre. Kan det vara mustaschens fel?

Försöker hans nära och kära vara lustiga?
Bryr sig ingen i hans närhet?
Har han ens haft en mustasch tidigare?

Som sagt så är det ett ganska simpelt koncept, som helt och hållet kretsar kring Marcs nyrakade mustasch och parets fallande förhållande. Konceptet är dock väldigt öppet för bra persondrama och det är hela tiden något mystiskt över hela situationen, och vi tittare är lika frågande som Marc. Filmskaparna har verkligen lyckats med just det, att få publiken att känna sig lika förvirrad och frågande som protagonisten. Det är även mycket bra skådespel, speciellt mellan paret då de övertygar mycket bra i deras känsloflödande scener. Det är heller aldrig fel med franska enligt mig, ett mycket fint språk absolut.
Filmen tappar tyvärr lite av sin glans under andra halvan av filmen, då det är ett ganska långt och upprepande parti, utan att avslöja för mycket. Men den första halvan är så pass stark så att det inte gör särskilt mycket att resten av filmen halkar av banan lite. Den fortsätter absolut att vara intressant och fascinerande hela vägen ut. Det är heller ingen speciellt svår film att ta till sig, utan jag tittade på den väldigt avslappnat och var insjunken i handlingen ändå. Så även "vanliga" filmtittare kan ta till sig filmen.

La Moustache är en film för dig som vill pröva på något lite annorlunda och exotiskt(FRANRIKE!). Det är inte film du slötittar, men inte heller en film som du behöver vara fullt skärpt för att kunna uppskatta.
Så ta på dig lösmustachen och lägg dig i soffan och titta på denna franska film!

bild tagen från
http://siilentmiike.com/wp-content/uploads/2011/01/lamoustache1.jpg
Moustaches är gjord av theweebl, ta en titt på hans andra filmer!

5 kommentarer:

Henrik Westberg sa...

Haha, låter ju underbart. Inte alls simpelt. Djupt mänskligt! Kanske blir att se den någon dag. :)

Kvalsternackan sa...

Alltså det är ju en ganska enkel ide i grunden. En mustasch försvinner och problem skapas, men det är ett unikt koncept verkligen.

Se den!

Hullingen sa...

Ära åt mustascher! :) Härligt inlägg; uppvärmning med en cp-härlig låt, följt av seriösa, djupgående reflektioner!

Calle Krantz sa...

Boken som filmen är baserad på är en fullpoängare för mig. Skulle gärna se filmen, för jag älskar verkligen boken - en av mina favoriter ^^

Kvalsternackan sa...

Ah! Jag trodde att du hade sett filmen för jag vet att du pratat om den. Filmen är sevärd!