söndag 19 december 2010

Anders tipsar om film!

Denna gång tänkte jag pröva något nytt, nämligen att tipsa kort om några filmer som jag nyligen sett istället för att skriva ett långt inlägg om en film(kommer självklart att återgå till det senare i bloggen). Vi börjar direkt då!

Willy Wonka and the Chocolate Factory

Årtal: 1971
Längd: 96 min
Regissör: Mel Stuart
Genre: Komedi, Fa
miljefilm, Musikal
Många har säkert sett Tim Burtons version av "Charlie and the Chocolate Factory" från 2005 baserad på barnboken med samma namn av Roald Dahl, men kan tänka mig att den här versionen från 1971 med Gene Wilder som Willy Wonka istället för Johnny Depp är lite mindre känd i dagens läge. Själv såg jag Tim Burtons film när den kom, och såg denna ganska nyligen och måste säga att jag gillar den här mer. Jag älskar Burtons filmer, men Chokladfabriken är inte en av de bättre han gjort.

För er som inte sett någon version av berättelsen, så handlar den om den unge fattiga pojken Charlie som bor tillsammans med sin mor och sina gamla och trötta mor och farföräldrar. I staden han bor finns Willy Wonkas världskända chokladfabrik där ingen någonsin varken kommit in eller för den delen ut. En dag utannonseras det att det finns fem guldbiljetter i hela världen, som ger dig chansen att få en guidad tur genom chokladfabriken av ingen mindre än Willy Wonka själv. Charlie önskar mest av allt i världen att få en biljett, vilken han till slut får och får därmed komma in i den mystiska fabriken. Väl där inne händer en massa konstiga och fantasiska saker!

Gene Wilder är fantastisk som Willy Wonka, med en underliggande charm och flummigt skådespel. Innan jag såg en här så tyckte jag att Johnny Depp var klockren som Willy Wonka, men jag tror att jag föredrar Wilder som är mycket mysigare och inte heller lika utflippad som Depp. Filmen i
sig har inte den mest djupa och komplexa handlingen som finns, men den här filmen gillar jag för att den är mysig och sådär fantasirik och häftig som vissa filmer kan vara. Den innehåller några helt galna scener, men det är en del av paketet som gör filmen bra.
Det är några musikikalssånger med i filmen, några som tyvärr känns lite överflödiga medan framförallt sången "Pure Imagination" som Gene Wilder sjunger är en bidragande mysfaktor. "Willy Wonka and the Chocolate Factory" är ett hett tips för dig som helt enkelt känner för en mysig och simpel film att bara koppla av till.

Mary and Max

Årtal: 2009
Längd: 80 min
Regissör: Adam Elliot
Genre: Drama, Komedi, Animerat"Mary and Max" är en väldigt udda stop-motionanimerad långfilm från 2009. Jag älskar animerade filmer, framförallt när de är i Stop-Motion som "The Fantastic Mr Fox" eller "A Nightmare Before Christmas", och blev genast sugen när jag hörde talas om denna.

Filmen kretsar kring de två karaktärerna Mary and Max som har brevväxling i flera år. Mary är i början av filmen en mycket ung och naiv flicka från Australien, som inte har en särskilt bra familj och inte heller några vänner. Max är en överviktig och mentalt instabil New York-bo som nästan aldrig tar sig ut ur sin lägenhet och har ingen kontakt med några andra. Mary bestämmer sig för att skaffa en brevvän och tar en slumpad persons namn i telefonkatalogen och skickar sitt första brev. Hela filmen kretsar kring deras långvariga brevväxling. En skriver ett brev eller en läser ett brev. Låter ju kanske inte så intressant men det är själva breven som är en stor del av det intressanta i filmen. När de läser eller skriver ett brev så får man se korta bilder av innehållet i brevet framför sig, ibland persons tolkning av det som den läser.
"Mary and Max" är en mycket vacker film som griper tag i mig och berör. Den är oftast väldigt humoristisk samtidigt som den är oerhört tragisk och hemsk ibland, svart humor skulle man kunna kalla det. Visuellt sätt är den också fantastisk. Animeringarna flyter på som smör och designen är finurlig och trevlig. Det är snyggt att allt i Max New York är svartvitt medan Marys värld är färgglad och grann. Den här filmen är ett tips för alla som tycker om emotionella filmer och animering.

Det var allt för den här gången! Blev bara två filmer för detta inlägg, men kommer nog göra något mer ganska snart. Ge mig gärna tips på vad jag kan skriva i bloggen förutom om film!

2 kommentarer:

SaraOtto sa...

Jag skulle bara tjuvkolla här, men nu blev jag sugen på att se gamla versionen av "Willy Wonka and the Chocolate Factory". Jag har sett hela nya och lite av den gamla och även om den nya känns lite "för mycket" så är den riktigt mysig :)

Kvalsternackan sa...

Se den gamla! Gene Wilder är grym som Willy Wonka. Helt annan stämning i den här filmen