lördag 11 december 2010

Alice

Vi har de flesta sett nån form av adaption av Alice i Underlandet av Lewis Caroll. Själv har jag tidigare sett Disneys tecknade, en brittisk tv-serie och Tim Burtons senaste från 2010. En version som jag inte tror många har sett är den tjeckiske stop-motionhjälten Jan Svankmajers "Alice" från 1988. Fick väldigt nyligen upp ögonen för denna auteur som gjort cirka 5-6 långfilmer med stop-motioninslag och en hel del kortfilmer. Om man vill se en kortfilm av Svankmajer så vill jag tipsa om Darkness/Light/Darkness från 1989 som kort sagt handlar om massa kroppsdelar som bygger ihop sig själva. Mycket snyggt gjort och en ganska tung stämning har du att vänta.


Se den här: http://www.youtube.com/watch?v=LuBwXfg3Mr4

"Alice" är Svankmajers första långfilm och är helt enkelt hans tolkning av den klassiska berättelsen av Lewis Caroll. Dock är det en ganska fri tolkning med nya inslag och ingredienser, vilket jag tycker är riktigt snyggt och inte heller dåligt gjort, eftersom Alice i Underlandet är en så konstig berättelse så går det nästan att tolka hur man vill.
Filmen inleds med att Alice sitter och kastar stenar i bäck tillsammans med sin mor. Nästa scen hoppar till Alice sovrum där hon sitter och kastar småstenar i en kaffekopp. Det är en väldigt snygg scen eftersom man i början inte förstår vad det är hon gör, då man bara hör massa konstiga ljud. En uppstoppad kanin sliter sig loss ur sin glasbur och klär på sig för att sedan springa iväg. Alice blir nyfiken och följer efter ner i en byrålåda(återkommande tema i filmen) och hamnar i Underlandet där det händer en massa konstigt.
Det som gör "Alice" så unik från andra adaptioner av berättelsen är just att den använder sig av stopmotion. Alla karaktärer i filmen förutom Alice själv är dockor som är animerade, och de är väldigt snyggt och originellt designade. Karaktärerna är också väldigt smart tolkade och ser intressanta ut. "The White Rabbit" är som sagt uppstoppad, vilket stärks ännu mer av att han har ett hål i magen där det rinner ur spån lite då och då. Eller vad sägs om små skelettvarelser som mest är slumpat ihopsatta med andra föremål? Jag låter er upptäcka resten av karaktärerna själva, då det är halva grejen med att se filmen.
Det jag gillade mest av filmen är hur den är berättad. Alla röster görs av Alice, som återberättar vad de säger. Varje gång nån annan har sagt något så klipps det till en bild av hennes mun som säger tex "sa hattmakaren ivrigt". Alice eller nån annan säger inte mycket alls egentligen så det är en riktigt tung känsla över filmen som man blir trollbunden av. Jag satt otroligt koncentrerad under hela filmen och ville inte att den skulle ta slut.
"Alice" kanske inte är en film för alla men det är helt klart nått att undersöka om man är intresserad av lite mer udda filmer eller du börjar bli mätt på Hollywood.

4 kommentarer:

Kvalsternackan sa...

Se även kortfilmen "Jabberwocky". Ganska pretentiös och svår att förstå, men väldigt snygg!

http://www.youtube.com/watch?v=Nk9PDKJBacc

Efraim sa...

Har nog inte tagit mig tid att kommentera ännu! :(
Men alltså, typ alla filmer du har skrivit om vill jag se. Troll 2 har jag sett och den är ju en all-time-low men de andra verkar vara riktiga upplevelser!

Kvalsternackan sa...

Så du gillar min blogg? :) Trevligt! Jag försöker tipsa om filmer jag tycker är bra så. Har du sett Jabberwocky som jag länkat här i kommentarerna?

Alex sa...

Bra skrivet! Gäddan med peruken rockar fett :)

En given favorit av Svankmajer