onsdag 27 november 2013

Årets album 2013 - Del 2

Dags för del två av min lista över de bästa albumen som släppts under år 2013. Det är alltså ingen topplista utan mer bara ett uppradande av de albumen som jag tyckt varit riktigt bra under året, med en motivering eller anekdot kring varför. Efter varje motivering länkar jag till den bästa låten samt hela albumen på Spotify.

Del ett kan du läsa här: http://kvalsternackan.blogspot.se/2013/11/arets-album-2013-del-1.html

Panda Da Panda - Flaoua Paoua

Panda Da Panda, eller Thibo Girardon som det svenska nya stjärnskottet heter, lyssnade jag frenetiskt på redan innan fullängdsalbumet Flaoua Paoua var släppt. Många av singlarna som jag redan lyssnat sönder finns representerade på albumet, men tillsammans med nytillskotten är det en en makalös platta. Galen överdriven skånska tillsammans med tokbra dansbeats, minnesvärda synthmelodier och meningsfulla låtrader är receptet på Pandas musik. Hans musik är sådan som jag gärna slår på för att tagga till innan jag ska på fest, då det får hela min kropp att vilja hoppa runt samtidigt som jag kan beröras av de relativt korta och simpla texterna. Tillsammans med de låtarna som jag redan hört och de nya låtarna gör att det här är en makalös skiva med galet många bra spår. Panda Da Panda ligger väldigt högt upp på listan över artister jag vill se live, så jag hoppas på att kunna få den möjligheten snart.

Bästa låt: Får jag stanna. Panda Da Panda – Får jag stanna
Spotifylänk: Panda Da Panda – Flaoua Paoua

Daft Punk - Random Access Memories

  Med albumet Discovery som släpptes 2001 skapade Daft Punk sina robot-personas och ett makalöst album som håller sig oerhört bra även till idag. Det är ett album jag gärna slår igång när som helst utan att känna att jag skulle vara trött på den. Med Random Access Memories har de gjort det igen. Tillsammans med många andra pionjärer inom musik som gitarristen Nile Rodgers och kompositören Giorgio Moroder har de grävt bland decennier som 70- och 80-talet för att skapa den ultimata discoplattan. Jag kan tycka att det är lite synd att de har gått ifrån sin tidigare house-stil och att de samarbetat med andra och därmed förlorat lite av sin aura av musikgenier(en väldigt liten bit av den), men det hindrar mig inte från att lyssna på låtarna om och om igen sedan den släpptes i maj. Från Pharell Williams dansanta discodänga Lose yourself to dance, Julian Casablancas tragiska Instant Crush till den avslutande episka rymdresan Contact har de skapat ett album som kommer gå till musikhistorien. Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om det här albumet, men det tar vi en annan gång. Robotarna levererar!

Bästa låt: Give Life Back to Music. Daft Punk – Give Life Back to Music
Spotifylänk:  Daft Punk – Random Access Memories

Wintergatan - Wintergatan

Detektivbyrån var ett band som skapade helt otrolig musik som blandade orkester och elektroniskt för att ge oss makalösa låtar som både kunde göra en glad och ledsen på samma gång med sina känslosvall. För några år sedan bröt de tyvärr upp, men ena halvan av gänget gick ihop med några andra och bildade Wintergatan. På många sätt låter det exakt som Detektivbyrån och hade kunnat vara ett nytt album av dem, vilket absolut inte är något negativt. Dragspel, synthar och andra galna ljud bildar ett sound som inte liknar mycket annat. Den där typen av dragspelskomp som de gärna använder är något jag vill se mer av i populärmusik. Associationerna för mig till Ryssland, Prag eller andra östeuropeiska städer samtidigt som de blandar in trevliga synthslingor och sköna beats. Wintergatan är något du helt enkelt måste prova på om du inte redan gjort det. Kör bara!

Bästa låt: Slottskogen Disco Golf Club. Wintergatan – Slottsskogen Disc Golf Club
Spotifylänk: Wintergatan – Wintergatan

Sigur Rós - Kveikur

  Sigur Rós är ett av mina absoluta favoritband sedan några år tillbaka. Med sina otroligt känsloflödande låtar med ett originellt och stämningsfullt sound spelar det ingen roll om jag förstår isländskan eller inte. Det är helt enkelt bara vackert. Med förra albumet som kom 2012 imponerade de inte särskilt mycket utan den hade bara några fåtal låtar som fastnade. Med Kveikur är de nu istället tre i stället för fyra i bandet och de har tagits sig an ett aningen mörkare postrockigt sound som fortfarande är riktigt bra. Med den lite dubstep-inspirerade inledningslåten Brennistein brakar de av det nya och fortsätter genom mer eller mindre hela albumet att imponera med sina otroligt starka låtar som nästan kan få mig att gråta ibland. Albumet växte ännu mer efter att jag såg dem live i Malmö i slutet av november. Tillsammans med en väldigt nersläckt idrottshall, visuella effekter och sparsmakad ljussättning tar den sig in på topp tre över de bästa konserterna jag varit på.

Bästa låt: Yfirborð Sigur Ros – Yfirborð
Spotifylänk: Sigur Ros – Kveikur

Lady Gaga - Artpop

Ja, jag är ett stort fan av Lady Gaga. Till en början tyckte jag inte att hon var något spektakulärt, men när hon släppte låten Bad Romance med den tillhörande musikvideon blev jag "kär". Sedan dess har jag slukat varje galna musikvideo efter den andra. Hennes tredje album, Artpop, är verkligen tredje gången gillt. Det är ett mycket välproducerat album som innehåller många kommande hits(om jag får analysera hur popindustrin fungerar). Venus, G.U.Y, Sexxx Dreams, Do what U want och Swine är enligt mig redan hits som står sig med många av hennes tidigare alster. Det har heller inte varit någon hemlighet att Lady Gagas låtar många gånger handlar om sex, vilket är ännu mer påtagligt den här gången. Låtarna jag listade? Alla handlar om sex. Samtidigt som industrin ofta handlar om det tycker jag att hon sätter ner det på marken och gör något verkligt av det istället för att generalisera som många andra i branschen. Har du gillat hennes tidigare låtar är det bara att pumpa igång den här välproducerade plattan fylld av feeling, bra refränger och feta beats. Nu väntar jag bara på fler musikvideor.

Bästa låt: Venus Lady Gaga – Venus
Spotifylänk:  Lady Gaga – ARTPOP

Inga kommentarer: