torsdag 12 januari 2012

Ingen mindre än The Toxic Avenger

Del 1 av 4 i serien "The Toxic Avenger och hans äventyr"

Jag hade under en period ett event en gång i veckan kallat "B-filmskväll" där ett gäng knäppa människor samlades hemma hos mig i min lägenhet för att i fyra timmar titta på två riktigt värdelösa skräp b-filmer. Många klassiska b-filmer har betats av som Troll 2, The Robot Monster, Shark Attack 3 och Plan 9 from outer Space. Men en filmserie som verkligen har etsats fast i min hjärn bark är The Toxic Avenger.

The Toxic Avenger är en b-film från 1984 regisserad av Lloyd Kaufman från företaget Troma. Det intressanta med just Troma är att de är ett filmföretag som helt och fullt satsar på att göra riktigt skräpiga b-filmer med allt vad det betyder. Toxic Avenger är nog det mest kända de har släppt, och inte utan anledning skulle jag säga. Det finns fyra filmer i serien, vilka jag kommer gå igenom i senare blogginlägg. Nu sätter vi igång!
Toxic Avenger handlar om den nördige och utanför nörden Melvin som jobbar som städare på ett badhus. Melvin blir hela tiden trakasserad på badhuset och blir en dag lurad av hela badhuset att ta på sig en ballerinaklänning så ska han få ligga med en riktigt bimbo, men ute i badhuslokalen väntar alla besökare och skrattar åt honom. Detta leder till att han faller ner för ett fönster, där det utanför råkar stå en lastbil fullproppad med tunnor med radioaktivt avfall(grönt så klart!). Den livrädde Melvin springer hem till mamma och förvandlas till ett "hideously deformed creature of superhuman size and strenght, med sönderbränd ballerinakjol och kladdig mopp i högsta hugg. Han blir The Toxic Avenger! Och han vill hämnas de som gjort honom ont och stoppa all ondska och korruption i staden Tromaville!


Toxic Avenger är vad jag skulle kalla den ultimata b-filmen. Fantastiskt dåliga men åh så charmiga effekter tillsammans med en hel del gore och störtskön dum humor. Det är en så otroligt smaklös film samtidigt som man bara sitter och ler konstant åt alla dumheter. Många b-filmer kan absolut vara roliga i stunder pågrund av alla missar och fula scener, men de flesta lider av symptomet att till största del vara sömndrivande tråkiga. Det är inte fallet med den här filmen, kanske pågrund av att Troma gör riktigt dåliga och smaklösa filmer med flit. Toxic Avenger kan visserligen vara lite seg i små stunder och lite sådär facepalmframbringande, men inte i lika stor grad som många andra b-filmer jag sett(jag tittar på dig Shark rosso nell'oceano/Monster Shark!).
Min absoluta favoritscen i filmen som också är väldigt bra illustrerande över vad The Toxic Avenger är för en film är en scen där han stoppar ett rån på en snabbmatsrestaurang. Till en början är det en ganska vanlig dåligt regisserad närstridsfight, men när han tar det till köket startar kaoset. Toxie doppar en snubbes händer i fritösen, krossar en killes ansikte i en glassmaskin och använder sig av massor med redskap från ett snabbmatsrestaurang. Många liknande scener återfinns genom seriens gång, men det här är den absolut bästa.

Den makalösa scenen om du vill ha ett litet smakprov...

Manuset är också något som bidrar till kackigheten i filmen. Skådespelarna känns ibland valda bara för att de är så fruktansvärt dåliga och iq-befriade, och de levererar det dåliga manuset uselt. De bästa är ändå att Toxic Avengers röst är pålagd i efterhand, med en röst som låter som vilken vanlig klassisk actionhjälte som helst. Han blir visserligen vanskapt efter olyckan, men han får absolut en bästa röst.

Är du en filmtittare som uppskattar b-filmer och inte ännu har kommit i kontakt med The Toxic Avenger och hans äventyr så ska du inte göra något annat än att direkt få tag i filmen och sätta dig ner med ett gäng likasinnade och bara njuta av det som presenteras framför dina ögon.

Inga kommentarer: