lördag 14 maj 2011

Uppehåll

Det har varit ett ganska långt uppehåll på min blogg den senaste tiden, men frukta inte! Bloggen är inte död eller ens döende. De kommande 4-5 veckorna har jag nämligen b-uppsats att skriva, vilket är en stor del av vad som snurrar runt i mina tankar just nu.

Min b-uppsats kommer handla om Genus i Hayao Miyazakis filmer(Spirited Away, Princess Mononoke osv). Jag har sett alla filmer han gjort under Studio Ghibli-tiden och jag tycker faktiskt inte illa om någon av dem. Något som gör hans filmer så speciella är de flerdimensionella karaktärerna han har i sina filmer. Han brukar lyckas att få nästan varenda biroll att bli intressant. Det är väldigt vanligt i forskning(ja man kan forska i film) att fokusera kring det kvinnliga genuset när man diskuterar hans filmer, då han ofta använder en ung flicka som huvudperson. Jag kommer delvis gå in på hur flickan/kvinnan gestaltas i hans filmer, men det som gör min uppsats lite mer originell är att jag kommer försöka fokusera lika mycket även på hur pojken/mannen skildras i hans filmer. Vad har den unge pojken för roll? Vad är det för några män som är med i hans filmer? Jag kommer även se på hur det skiljer sig mellan filmerna, då vissa inte riktigt följer samma standard. Ett exempel är Porco Rosso där huvudpersonen är en inte särskilt sympatisk manlig karaktär, till skillnad från de flesta där berättelsen kretsar kring en ung flicka. Så man kan säga att jag gör en genusinriktad karaktärsstudie av hans filmer.

Så de kommande veckorna får vi se om jag får plats att skriva om nån film, då mina tankar som sagt mest kretsar kring b-uppsatsen! Jag tror dock att det här kommer bli några givande veckor som helt klart kan utveckla mitt skrivande.

Och vad som hände med Pirates of the Carribean-maratonet, det vet jag inte själv. Lär inte få tid till det heller, då filmen har premiär nästa vecka. Men vem vet, kanske efter b-uppsatsperioden? Så kan jag skriva om alla fyra

5 kommentarer:

Hullingen sa...

Låter spännande! :) Härliga filmer att grotta ner sig i! ;) Ser fram emot nya geniala genusupptäckter!

Calle Krantz sa...

Ja, det låter faktiskt skitintressant - har faktiskt själv funderat i de banorna kring Miyazaki :) Kör hårt!

Kvalsternackan sa...

Tack brooos! Tänkte kika på massor av Miyazaki i veckan!

Anonym sa...

Miyazaki är bra han. Såg Laputa för en tid sedan, den är grym den. Jävla roliga flygande banditer.

Får se om det blir en Pirateskrönika i sommar då :)

På tal om Pirates, rätt extas video/låt härunder.

http://www.youtube.com/watch?v=GI6CfKcMhjY

Lycka till med uppsatsen!

Tja!

Kvalsternackan sa...

Den är guld!